28 november 2021
Rätt rehab är avgörande för att återgå till full funktion efter en skada och det kan hjälpa till att förebygga nya skador i framtiden. Här kommer en sammanfattning av Axel och Amandas clinic i mässarenan idag!
Efter att hästen fått en diagnos och den veterinärmedicinska behandlingen är klar eller påbörjad kan rehabiliteringsträning påbörjas. Då utformas en rehabplan utav veterinären, ofta tillsammans med equiterapeut/sjukgymnast.
Rehabilitering är den träning och regim som görs för att hästen ska återgå till full funktion eller en så bra funktion som möjligt efter en skada eller sjukdomsperiod. Rehabiliteringsträningen kan sättas in mycket tidigt under konvalescensen för att främja läkning och minska smärta hos hästen under den perioden. Träningen syftar också till att främja en snabb återgång och bibehållande av befintlig muskulatur och funktion.
Under en konvalescens behöver hästens träning alltid anpassas på ett eller annat sätt och ett annat sätt att träna krävs. När vi jobbar med rehabilitering i ett tidigt skede ligger fokus mycket på s.k. neuromuskulär träning, proprioceptions- och rörelseträning.
Neuromuskulär träning är den typ av träning som lär kroppen ett visst rörelsemönster. Tänk lite som att lära sig ett danssteg, man behöver göra allt långsamt och kontrollerat flera gånger först innan kroppen bara kan det ”automatiskt” Man har tränat upp sitt neuromuskulära system och skapat kopplingar för just den kombinationen av rörelser. Genom att öka den neuromuskulära kontrollen ökar också kvalitén i rörelsen.
Proprioceptionsträning är kroppens egna uppfattningsförmåga om var i rymden den befinner sig. Blundar du vet du var du har dina händer och fötter utan att titta. Efter en skada, t.ex. en vrickning, kan det bli ”brus i telefonledningen” upp till hjärnan och kroppsuppfattningen försämras något. Genom att träna sin proprioception kan full funktion återfås.
Nedanstående övningar syftar till att både stärka hästens muskulatur samt träna ovanstående system. Alla övningarna går bra att göra hemma, du kan inte skada din häst med dem. Det man kan vara uppmärksam på är om hästen upplevs obekväm eller ovillig till någon övning. Då är det bra att göra en koll hos sin veterinär för att säkerställa att det inte föreligger något problem.
Aktiverar hästens raka bukmuskulatur (tänk vårt sexpack). Man lockar hästens nos ner till framkotorna, ej längre, och håller kvar hästen där ca 5 sekunder. Sedan låter man hästen komma upp i viloposition igen innan man upprepar. Man tittar efter att hästen drar upp buken och höjer ryggen.
Aktiverar hästens sneda bukmuskler som ligger i två lager. Här lockar man hästen neråt och bakåt mot hasen, håll kvar ca 5 sekunder. Viktig är att hästens huvud kommer en bit ut från kroppen, man kan med fördel stå innanför halsen för att få ut huvudet. Titta efter att hästen drar upp buken och det framträder som en ”extra linje” längs med buksidan.
Aktiverar hästens bröst-, buk-, rygg- och bakbensmuskulatur. Ta ett stadigt tag om hästens svans och dra, mjukt rakt bakåt tills det känns som att du får ett mothåll tillbaka. Man kan också se hur hästens bakbensmuskler blir mer definierade. 5 sekunder åt gången är bra att börja med.
Aktiverar primärt kring hästens knäleder och bakdelsmuskulatur. Titta efter att hästens främre lårmuskel (kring knänt) blir mer definierad. Och känn även här hur du får ett lätt mothåll från hästen. Man vill att hästen ska orka stå kvar på samma sidas ben vid aktiveringen- det är inte ovanligt att de hänger över på motsatt sida pga svaghet. Håll kvar ca 5 sekunder.
Övningarna ovan är bra både som rehab och som pre-hab och går utan problem att använda på den friska hästen som ett komplement till övrig träning.
På kliniken använder vi oss också utav andra träningsredskap som ett komplement i rehabiliteringen. Bl.a. används balansplattor och Equiband frekvent. Vi remitterar även vidare till rehabcenter ibland för vattenbandsträning.
Balansplattan främjar, förutom balansen, proprioceptionen hos hästen. Genom att försvåra underlaget hästen står på ökar inflödet av signaler från hoven/benet till hjärnan och kroppsmedvetenheten ökar på så sätt.
Equibandet är ett koncept bestående av ett magband och ett bakbensband. Banden är elastiska och stimulerar tryck- och känselreceptorer i området där bandet sitter och väcker på så sätt aktiveringen av den lokala muskulaturen. Magbandet aktiverar primärt magmuskulaturen och sekundärt ryggmuskulaturen och stabiliserar på så sätt hästens rygg. Genom att aktivt jobba med denna muskulatur kan hästen stärka sig rent muskulärt men lär sig också (neuromuskulärt) att jobba i ett optimalt hållningsläge då den stimuleras att lyfta ryggen och dra in magen.
Bakbensbandet påverkar bakbenen genom samma mekanism men här stimuleras istället ett ökat rörelseuttag i bakben och rygg vilket sätter press på hästens coremuskulatur (den som tränades primärt av magbandet).
Vattenband är ett rullband som sänks ner i vatten eller där vatten fylls på i en tank. Vattenbandet är ett bra sätt att öka hästens rörelseuttag och/eller bålaktivering beroende på vattendjup. Här är det viktigt med kunnig personal och att syftet med vattenbandet är tydligt. Vattendjupet är avgörande för vilken typ av träning hästen får och man måste hålla koll på att hästen arbetar rätt hela tiden.
Både Equibandet och vattenbandet är potenta hjälpmedel och ska inte användas utan att kunnig personal och alltid i samråd med behandlande veterinär.
Så sammanfattningsvis är rehabiliteringen otroligt viktig för att hjälpa hästen att återgå till full funktion igen efter en skada och när den görs rätt så kan det till och med göra att hästen faktiskt är starkare och mer liksidig när den är åter i fullt arbete. Det bästa är såklart när vi kan förebygga att hästen blir skadad från början och där är regelbundna veterinärkontroller och ett management i samråd mellan veterinär, equiterapeut/sjukgymnast, tränare och hovslagare ofta en bra grund!