26 november 2021
Här kommer våra bästa råd inför hästköp och besiktning, en liten sammanfattning av vår clinic i mässarenan idag!
Att köpa häst är en av de största dagarna i alla hästmänniskors liv och oavsett ambitionsnivå eller användningsområde så är det förhoppningsvis början på en rolig resa tillsammans. För att ge så bra förutsättningar som möjligt för ett lyckat köp så finns det mycket att tänka på. Vi på Mälaren Hästklinik försöker med denna text guida er på bästa sätt för att du och din häst ska bli en så bra matchning som möjligt.
Steg ett är att hitta hästar att provrida. Vi rekommenderar att man tar hjälp av sin tränare eller ridlärare för att kunna få bra stöttning. Olika typer av hästar passar olika ryttare. Är man själv ganska oerfaren och kanske letar sin första egna häst rekommenderar vi att man letar efter välutbildade hästar med rutin, medan om man är mer rutinerad som ryttare kanske det passar bättre med en yngre häst som man kan utbilda och utveckla vidare. Kolla upp hästens historik inklusive tävlingsresultat så noga ni kan, detta kan vara svårare om man köper hästar utomlands ifrån. Om man tittar på hästar som säljs från försäljningsstall så är det bra att de fått acklimatisera sig i sitt nya hem ett par veckor innan man bokar provridning. Tänk igenom noga vad du har för förväntningar på din blivande häst. Vad vill du kunna göra med din häst och vad vill du kunna prestera?
Oftast kan det vara bra att provrida flera hästar som man kan jämföra med varandra och det kan vara bra att provrida samma häst mer än en gång för att få se den på olika dagar och i lite olika moment. Det är bra om man är med när hästen görs i ordning så att man även får en uppfattning om hur hästen är i hanteringen. När man ser hästen utan utrustning har man även möjlighet att se hur hästen är i sin exteriör. Hur är den i hull? Vad har den för benställning? Är hovarna symmetriska? Man bör även ha för vana att känna igenom hästens ben och rygg för att kolla efter eventuella svullnader, gallor eller ömma områden. Vid provridningen är det även bra att diskutera eventuell skadehistorik och vad hästen har för försäkring.
Som säljare bör man vara helt öppen med hästens historik och tidigare behandlingar eller skador. Allt för att se till att den nya ägaren kan ta hand om hästen på bästa sätt. Det är bra om hästen har gjort en vetcheck innan man lägger ut den på annons så att man vet att den har god hälsostatus och är redo att provas av andra ryttare. Det är alltid bättre att upptäcka eventuella avvikelser innan man har intressenter och står på en besiktning. Även om man inte känner något uppenbart fel på hästen som t ex hälta så ska man komma ihåg att som ryttare kan det vara svårt att upptäcka lindriga hältor och smärtbeteenden och därför rekommenderar vi grundlig koll av veterinär.
Oftast kan man som köpare känna sig tryggare om hästen kollats av veterinär regelbundet och eventuellt behövt behandling för lindriga begynnande skador/inflammationer jämfört med om hästen aldrig träffat veterinär och i stället hunnit utveckla mer kroniska förändringar.
Om man är nöjd med provridningen så är det dags att börja planera för besiktning.
Det första steget när man bokar besiktning är att bestämma om man vill göra besiktningen i hästens hemmiljö eller om man vill köra den till klinik. Fördelarna med att besiktiga på klinik är att man får se hur hästen är att transportera och hur den beter sig i en annan miljö. På en klinik finns även rätt förutsättningar med hältgångar och longeringsvolter samt bra röntgenutrustning om det skulle behövas. Det är bra om man innan besiktningen får tillgång till hästens tidigare journaler och att man går igenom saker som skoningsrutiner, foderstat, avmaskningsstatus, utrustning, träning- och tävlingsupplägg med mera, allt för att få övergången till ett nytt hem så smidig som möjligt.
På besiktningen är det viktigt att man kan uppvisa en välhanterad häst, man ska kunna longera och visa hästen vid hand. Det är viktigt att hästen är ren och fri från lera, inklusive hovarna, framförallt om man tänkt ta röntgenbilder då lera annars syns på bilderna och kan göra dem svårbedömda. Gällande skoning så är det bra om hästen är relativt nyskodd men helst inte skodd inom de senaste dagarna innan besiktning då risken för hovbölder, sulömhet och sömstick är som störst när hästen är nyskodd.
Vid besiktningen utgår veterinären från ett protokoll som är framtaget av Sveriges Veterinärförbund. Grunden är en klinisk genomgång av hästen där rörelsekontrollen är en stor del. Man tittar på hästen på rakt spår i skritt och trav och gästen longeras på både hårt och mjukt underlag. Veterinären gör även böjprov som kan delas upp i ett så kallat fraktionerat böjprov där man delar upp de höga och låga lederna var för sig eller så böjer man ”helben” där alla lederna böjs på en gång. En frisk häst ska inte reagera nämnvärt på böjprov. Utöver rörelsekontrollen gör man en koll av hästens exteriör; palpation av muskulatur, leder, senor, ligament; auskultation med stetoskop av cirkulations- och respirationsorgan samt enkel koll av ögon, framtänder och mungipor.
Efter den kliniska undersökningen kan man göra tilläggsundersökningar så som röntgen, ultraljud, munhåleundersökning, endoskopi eller dopingprov. Antingen vet man på förhand att man vill göra vissa tilläggsundersökningar om det krävs för ett visst användningsområde eller en viss försäkring och ibland kan det uppstå frågeställningar under besiktningens gång som gör att man vill lägga till en viss undersökning. Om hästen inte gjort en grundlig undersökning av tänderna av en veterinär så kan det vara en bra idé att boka tid för detta i samband med besiktningen. Den undersökning som görs av munhålan vid besiktningen är enkel och omfattar ej kindtänderna. Detta kan vara extra viktigt om det är en lite äldre häst man köper då det är vanligare med tandproblem hos äldre hästar.
Vid besiktningen är det veterinärens uppgift att undersöka hästen utifrån besiktningsprotokollet och notera om hästen har några anmärkningar som avviker från vad som anses normalt, samt informera om vilken betydelse dessa fynd eventuellt har för hästens användningsområde. Vi använder oss därför inte av uttrycket att hästen går igenom eller inte går igenom besiktningen eftersom besiktningen är en uppskattning av hästens hälsostatus den dagen den undersöks. Att hästen är utan anmärkning vid besiktningen är ingen garanti för att den kommer vara skadefri.
Vid anmärkningar på besiktningen är det en stor hjälp om man vet att hästen gjort en vet check inom de senaste månaderna för då kan man bättre tidsbestämma fynden. Om hästen inte träffat veterinär på flera år så vet man inte hur länge eventuella avvikelser har funnits.
Gällande röntgen så är det viktigt att tänka på att det skiljer mellan kliniker och länder vilka bilduppsättningar (projektioner) som tas vid besiktning och att en häst är utan anmärkning på röntgen är ingen garanti för att det inte finns skelettproblem eftersom vissa förändringar bara syns ur vissa vinklar. Ett exempel är ryggröntgen. Beroende på vad man har för utrustning och frågeställning så kanske man väljer att bara röntga tornutskotten men om man vid en besiktning vill ha en fullständig röntgen av ryggen så bör man se till att även de så kallade facettlederna och kotkropparna finns med på bilderna. Oavsett vad man röntgar så kan det ha skett förändringar om bilderna är mer än ett år gamla. Angående röntgen ska man även komma ihåg att röntgenfynd inte alltid korrelerar med hur hästen är kliniskt, och om man bara ser röntgenbilderna utan att ha sett hästen så kan det som veterinär vara svårt att avgöra fyndens betydelse. Eventuellt behov av röntgenbilder diskuteras bäst med den besiktigande veterinären.
Om allt går bra och man som köpare väljer att gå vidare med köpet så återstår bara flytten av hästen till sitt nya hem. Kom ihåg att låta hästen landa i sitt nya stall och att inte ha för bråttom i början. En försäljning innebär många förändringar för hästen. Den får en ny ryttare, nytt stall, ny hage, nytt underlag att jobba på, ny hovslagare och nya tränare för att nämna några saker. Det är inte ovanligt att uppstår skador eller sjukdom inom första året efter försäljning som ett svar på ändrad miljö och belastning och därför rekommenderar vi vetcheck inom första halvåret för att kunna lindra eventuella besvär i tid. Om inte annat så är det bra med en koll så att hästens nya veterinär får se hästen och hur den rör sig för att enklare kunna plocka upp små avvikelser längre fram.
Detta var våra viktigaste tips för ett lyckat hästköp. Förhoppningsvis kan det vara startskottet för många roliga, hållbara år tillsammans. Lycka till!
(Missa inte vår clinic lördag kl 14 om hältutredningar och på söndag kl 15 om rehab).