Tack alla ekipage för fina ritter – här finns summering av alla klasser

Nu är tävlingarna över för det här året. Vi har njutit i fulla drag av fina ritter. Här ser du resultaten från veckans alla klasser.

Svensk dominans i inomhusfälttävlan

På söndagskvällen var det dags för SIHS Indoor Cross Country där europeiska toppekipage gjorde upp om segern inför storpublik. Det blev individuell vinst för Frida Andersen som också hämtade hem lagsegern till Sverige.Skriv utSkriv ut

Fälttävlansryttarna stod inför en utmanande bana på en närmast fullsatt Friends Arena där publiken bjöds på en julpyntad inomhusvariant av terrängmomentet. Ekipagen tog sig an en bana som inkluderade bankar, häckar och hinder utformade som julklappar. För flera av ekipagen blev både julbocken och det snögubbeprydda vattenhindret, där det flöt omkring små ”isflak” av frigolit, tuffa med både stopp och plaskande rivningar.

Dagens sista ekipage Frida Andersenpå en väldigt taggad Box Leo, som tidigare reds av Ludwig Svennerstål, tog hem segern med 2 sekunder framför Aminda Ingulfson på Joystick. Tredjeplatsen gick till tyska Rebecca-Juana Gerken med Solara.

– Jag visste att jag har en häst som skulle passa utmärkt för den här typen av tävling, säger Frida, som ridit Box Leo i omkring ett år.

– Vi har haft ett fantastiskt år, fortsätter hon.

I lagklassen stod det mellan Tyskland, Sverige och det nordiska laget Nordic Mix. Tog hem vinsten gjorde det svenska laget där utöver Frida och Aminda också Christoffer Forsberg på Celladonn och Sofia Sjöborg på lånade hästen Kiss Qbs ingick.

– Hästen var fantastisk – försiktig och snabb och gör som jag säger, sa Aminda, och avslöjade att hon nästan glömde banan.

RESULTAT SIHS Indoor Cross Country

1) Frida Andersen, Box Leo, Sverige, 30,46 sekunder
2) Aminda Ingulfson, Joystick, Sverige, 32,45 sek
3) Rebecca-Juana Gerken, Solara, Tyskland, 33,36 sek

RESULTAT Indoor Cross Country – Team

1) Sverige, 199,13 sekunder
2) NordicMix 210,86
3) Tyskland 219,23

Henrik von Eckermann GP-segrare inför ett fullsatt Friends Arena

Hoppklasserna på Sweden International Horse Show avrundades på söndagskvällen i Sweden H&M Grand Prix. Framför ett fullsatt Friends Arena tog Henrik von Eckermann och Glamour Girl hand om segern, framför Malin Baryard Johnsson på andra plats.Skriv utSkriv ut

Den sjätte och avslutande hoppklassen på SIHS genomfördes framför drygt 12 000 i publiken på Friends Arena på söndagskvällen. I prestigefyllda Sweden H&M Grand Prix gjorde 18 internationella hoppryttare upp över 1,55-hinder. Åtta ryttare representerade Sverige, varav hela OS-guldlaget från Tokyo.

Malin Baryard Johnsson var först ut för Sverige på guldhästen H&M Indiana som ägs av Stuteri Arch. De levererade en felfri ritt och ekipaget var därmed vidare till en spännande omhoppning. Även Henrik von Eckermann lotsade Glamour Girl runt banan felfritt, vilket innebar en biljett till omhoppningen.

Ytterligare fyra ekipage gjorde de två svenskarna sällskap i den avgörande andra rundan.

Spännande omhoppning

Malin Baryard Johnsson var först ut i omhoppningen. En felfri och snabb ritt fick nästan taket på Friends Arena att lyfta! Resultatet såg länge ut att räcka hela vägen till seger.

– Planen var att rida så snabbt jag bara kunde, jag visste vilka snabba ekipage som var efter mig. Men det är mitt eget fel som har bjudit in alla dessa duktiga hästar och ryttare, skrattar Malin Baryard Johnsson som även är Sport Director för SIHS.

Ja, tiden höll länge – ända till det var dags för nästa svensk.

Henrik von Eckermann var sist ut och fullständigt tog luften ur hela publiken med en enormt snabb och felfri ritt tillsammans med stoet Glamour Girl (äg: Stoeterij Gaesbeek V.O.F., Ruinen/Portfolio Horses). Drygt en och en halv sekund snabbare än Malin – därmed tog svensken över GP-titeln från Jessica Springsteen som vann 2019.

– Äntligen! Jag visste att jag hade chans och ville verkligen se till att ta den, säger Henrik von Eckermann efter segern och fortsätter:
– Jag red riktigt dåligt sist, medan min häst gjorde allting rätt, så idag var jag ännu mer motiverad att ge henne en riktigt bra runda.

Tredjeplatsen gick till Marlon Modolo Zanotelli som vann titeln 2018. Tillsammans med VDL Edgar M blev det ett nedslag i omhoppningen.

– Jag hade en jättebra runda och är nöjd med min häst som har hoppat bra hela helgen. Det har varit fantastiskt att vara här, det är absolut en av mina favorittävlingar!

Meetingpris till Peder

Stämningen gick att ta på när Peder Fredricson och Hansson Wl (äg: Masel AB, Astrid Ohlin) gjorde entré på arenan. Dessvärre blev det ett nedslag för världsettan i grundomgången. De fina resultaten under helgens hoppklasser, med bland annat två segrar och två andraplatser, gjorde dock att världsettan tog hem meetingpriset. Han firades traditionsenligt inne på arenan framför mängder av jublande fans!

– Vi kom lite nära i kombinationen men annars hoppade Hansson väldigt bra. Jag är jätteglad över att ha honom tillbaka i de stora klasserna, säger Peder Fredricson.

RESULTAT

Grand Prix 1,55-hoppning med omhoppning: 1) Henrik von Eckermann, Sverige, Glamour Girl, 0+0 fel, 39,60 sek 2) Malin Baryard Johnsson, Sverige, H&M Indiana, 0+0, 41,07 3) Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, VDL Edgar M, 0+4, 40,74 7) Peder Fredricson, Sverige, Hansson WI, 4, 73,75 11) Evelina Tovek, Sverige, Winnetou de La Hamente Z, 5, 76,29 12) Jens Fredricson, Sverige, Markan Cosmopolit, 5, 76,60

Prins Carl Philips Pris avgjort – Mathilda Hansson segrare

En av världens största hoppcuper för kategori C- och D-ponnyer är Prins Carl Philips Pris. I den prestigefyllda stora finalen på Friends Arena gick segern till Mathilda Hansson från Flyinge Ryttarförening.Skriv utSkriv ut

Ponnyryttare runt om i landet har under året tävlat om de åtråvärda finalplatserna på Sweden International Horse Show. De åtta bästa ekipagen gjorde upp i en uppvärmningsklass på lördagen och på söndagen avgjordes den stora finalen.

Segrade gjorde C-ponnyekipaget Mathilda Hansson och Unsphinx D’hurl ’Vent som levererade en fin och snabb felfri runda i finalen.

– Det känns jättekul, det är lite svårt att smälta! Det är stort bara att ha kvalat hit och att det gick så här bra är stort, säger hon och hyllar sin ponny Unsphinx D’hurl ’Vent:

– Han är en helt fantastisk ponny som verkligen hjälper mig i alla lägen. Jag har haft honom i snart två år och vi har haft så roligt tillsammans hittills!

I fint sällskap

Mathilda Hansson är tolv år gammal och tränar bland annat för Pether Markne. Taktiken inför finalen var att göra en stabil och fin grundomgång för att sedan galoppera framåt och hålla tempot i omhoppningen.

– Rundan kändes bra, han var pigg och glad och tyckte det var kul, säger ryttaren efter segern som firades högtidligt inne på arenan.

Mathilda Hansson är i fint sällskap; bland tidigare vinnare finns bland andra Malin Baryard Johnsson och Angelica Augustsson Zanotelli. De båda hoppryttarna rider under tävlingarna på SIHS.

– Det är kul att titta på klasserna här, det ger mig inspiration och jag lär mig mycket. Det skulle vara kul att bli lika bra någon gång!

Vad är era planer framöver?

– Först väntar lite vintervila och målet nästa år är att rida SM och andra stora tävlingar, både i Sverige och internationellt, avslutar Mathlida Hansson.

Andraplatsen gick till Filippa Ratcovich och Sandy från Västerås Ryttarsällskap.

RESULTAT

Prins Carl Philips Pris Final: 1) Mathilda Hansson, Unsphinx D’hurl ’Vent, 0+0 fel, 32,43 sek 2) Filippa Ratcovich, Sandy, 0+0, 38,45 sek

Dubbelseger till Tyskland när Saab Top 10 Dressage Kür

Det var återigen dags för publiken att bänka sig framför några av världens absolut bästa dressyrryttare på Friends Arena. Finalen i Saab Top 10 Dressage avgjordes genom en kür, vann gjorde återigen tyska världsettan Jessica Von Bredow-Werndl.Skriv utSkriv ut

Saab Top 10 Dressage startade redan på lördagen med en Grand Prix. Segrade då gjorde världsettan Jessica Von Bredow-Werndl före världstvåan Cathrine Dufour. Patrik Kittel och nya stjärnskottet Touchdown blev bästa svensk på fjärde plats.

Det var en förväntansfull publik som ännu en gång fick se magiska ritter från några av världens bästa ryttare. Ekipagen gjorde ingen besviken – i sina kürprogram till musik dansade hästarna fram över banan på Friends Arena och fick storslagna poäng.

Svenska framgångar

Först ut för Sverige var reserven som kom in i startfältet i sista stund efter ett återbud – Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower. Ekipaget levererade en fin kür och slutade på 73,190 procent.

Nästa svenska ekipage var Therese Nilshagen och Dante Weltino Old. Arenan stod stilla när den maffiga svarta hingsten dansade runt banan till tonerna av Adele. Ekipaget tog revansch från lördagens åttonde plats och fick till 82,305 procent. Det visade sig räcka till en sjätte plats.

Patrik Kittel bästa svensk

Publiken välkomnade in nästa svensk, Patrik Kittel, med storslagna applåder. Tillsammans med blott nioåriga svenskfödda Touchdown genomförde han en kür till musik av Billy Idol – ett program som egentligen är tillägnat Patriks före detta stjärnhäst Scandic.

– Vi har inte hunnit göra klart Touchdowns kür ännu men det är på gång, konstaterade han innan programmet.

Publiken kunde inte hålla sig från att applådera högt när svensken var på väg mot den avslutande hälsningen. Med ett brett leende lämnade Patrik banan med fina 85,330 procent, vilket räckte till en fjärdeplats. Ett mycket väl godkänt betyg för ekipagets andra kür tillsammans:

– Min häst är bara wow och att vara fyra i det här startfältet är helt otroligt! Kvaliteten på showen är helt fantastisk, säger han efter ritten.
– Det har varit en underbar helg – jag vill inte åka hem, skrattar han.

Seger till Tyskland

Dressyrdrottningen och OS-guldmedaljören Jessica Von Bredow-Werndl och Tsf Dalera BB framförde ett kürprogram till musik från filmen La La Land. Återigen visade världens bästa ekipage att de är allra bäst – storslagna 90,430 procent blev det i küren, vilket innebar ännu en seger.

– Jag är så tacksam och överväldigad över den fantastiska supporten från publiken, säger en tagen ryttare på prisutdelningen.

Ekipaget har fått över 90 procent i kür två gånger tidigare. Segern blev en fin avrundning på ett minst sagt makalöst år med bland annat EM-guld och OS-guld.

– Det är svårt att beskriva, det känns som en saga. Jag får nypa mig i armen ibland, skrattar hon och hyllar återigen evenemanget och publiken på Friends Arena.

Andra- och tredjeplats till Danmark

Danska Cathrine Dufour, världstvåa och andrapristagare från lördagens Grand Prix, levererade ett stämningsfullt kürprogram tillsammans med Bohemian. Till tonerna av Les Misérables blev det nästintill magisk stämning när ekipaget belönades med en tia för galoppiruetterna. Totalt 88,005 procent gav ekipaget en andraplats.

– Jag är väldigt stolt över Bohemian, han var superfin igår och ännu bättre idag, säger titelförsvararen Cathrine Dufour som även hon hyllar Sweden International Horse Show:
– Det är den bästa showen i världen, det är helt fantastiskt!

Även tredjeplatsen gick till Danmark genom Carina Cassøe Krüth och Heiline’s Danciera. Ekipaget fick verkligen revansch från gårdagens sjätteplats – hela 85,730 procent blev det i küren.

– Hon var lite spänd inne på arenan igår, idag kändes det mycket mer avslappnat. Det var faktiskt den bästa känslan jag någonsin haft i en freestyle, säger Carina Cassøe Krüth.

Nästa år blir det VM på hemmaplan för de danska ryttarna som avgörs i Herning i augusti.

RESULTAT Saab Top 10 Dressage Final

Grand Prix Kür: 1) Jessica Von Bredow-Werndl, Tyskland, Tsf Dalera BB, 90,430 % 2) Cathrine Dufour, Danmark, Bohemian, 88,005 % 3) Carina Cassøe Krüth, Danmark, Heiline’s Danciera, 85,730 % 4) Patrik Kittel, Sverige, Touchdown, 85,330% 6) Therese Nilshagen, Sverige, Dante Weltino OLD, 82,305% 10) Jennie Nilsson, Sverige, Zircoon Spring Flower, 73,190%

Ebba Lindholm segreare i SIHS ponnykür

Fyra D-ponnyekipage möttes på söndagen i final i ponnykür på Sweden International Horse Show. Det var tight i toppen med fina procent där Ebba Lindholm från Djursholms Ridklubb tog hem segernSkriv utSkriv ut

Under året har 60 finalister kvalat på dressyrtävlingar över hela Sverige. De fyra bästa ekipagen från semifinalen säkrade de åtråvärda platserna till den stora finalen i SIHS Ponnykür på Friends Arena där publiken bjöds på fyra fina ritter till härlig musik. Det var tuff konkurrens när ekipagen visade upp FEI:s kür för ponnyryttare där Ebba Lindholm tog hem vinsten med Untouchable med 72,975 procent strax före Maja Hermansson på Minigårdens Kapten Krok med 72,900 procent.

– Jag har ridit många roliga tävlingar men detta slår allt, säger den 14-åriga vinnaren, som bara ridit sin ponny i lite mer än ett år.

-Han är en riktig dressyrprofessor, säger Ebba om Untouchable, en 17-årig D-ponny som kallas Otto.

Ebba Lindholm tränar för Kristian von Krusenstierna och rider sin storasysters kür. Amanda Lindholm red här för fyra år sedan och vann med samma kür, berättar Ebba Lindholm.

-Den passar både mig och min ponny. Den är inte jättesvår men säker, säger Ebba.

Ponnyryttarnas klass följs av ännu mer kür då publiken bjuds på dressyr i absoluta världsklass när Saab Top 10 Dressage ska avgöras genom en Grand Prix Kür. Där rider bland annat Ebbas förebilder Charlotte Fry och Cathrine Dufour.

RESULTAT SIHS Ponnykür

Freestyle Test Pony Riders: 1) Ebba Lindholm, Untouchable, 72,975% 2) Maja Hermansson, Minigårdens Kapten Krok, 72,900% 3) Ellen Stymne, Tanzbär T, 72,125% 4) Millicent Myrman, Inspi(red) Justice RP 185, 66,800%PUBLICERAD: 28 NOV 2021 11:05

Seger till Brasilien i lördagens hoppning

Under lördagskvällens 1,40-hoppning på Sweden International Horse Show segrade Marlon Modolo Zanotelli från Brasilien före Peder Fredricson och trea var Stephanie Holmén.Skriv utSkriv ut

Det var återigen dags för de internationella hoppryttarna att göra upp i en tidshoppning över 1,40-hinder. På lördagskvällen fullkomligt kokade Friends Arena när de svenska ryttarna gjorde allt för att få till den snabbast felfria rundan.

17 ryttare gjorde upp i speedklassen, varav åtta svenska ekipage. Hela guldlaget från OS i Tokyo fanns representerade.

Peder Fredricson och H&M Crusader Ice fick till en felfri och mycket snabb runda som länge såg ut att vara vinnande. Men världssexan Marlon Modolo Zanotelli och Gouvernante VDL slog tiden och Peder fick nöja sig med en andraplats.

Trea blev Stephanie Holmén och Comete Saint Just och fyra Malin Baryard Johnsson på Harley Davidsson.

På söndag klockan 17:00 startar Sweden H&M Grand Prix.

RESULTAT

1,40-hoppning med omhoppning: 1) Marlon Modolo Zanotelli, Brasilien, Gouvernante VDL, 0 fel, 56,33 sek 2) Peder Fredricson, Sverige, H&M Crusader Ice, 0, 56,65 3) Stephanie Holmén, Sverige, Comete Saint Just, 0, 58,81 4) Malin Baryard Johnsson, Sverige, Harley Davidson, 0, 62,36 11) Evelina Tovek, Sverige, Cortina 212, 4, 61,32 12) Henrik von Eckermann, Sverige, Calizi, 4, 61,70.

Boyd Exel vinner FEI World Cup 4-in-hand

Sanden sprutade när världens bästa kuskar möttes på lördagen i sportkörningens inomhusserie FEI Driving World Cup på Sweden International Horse Show. Stjärnkusken Boyd Exell gick segrande ur striden.Skriv utSkriv ut

På lördagen var det dags för världscuptävling i fyrspann på en närmast fullsatt Friends Arena. Fem ekipage möttes i en spännande första omgång som resulterade i omkörning för belgaren Glenn Geerts, tysken Michael Brauchle och Boyd Exell från Australien. Glenn Geerts gick ut först med en snabb felfri runda, sedan var det dags för Michael Brauchle som vann torsdagens uppvärmningsklass. Det blev dock en boll ned för tysken i dagens klass där regerande världsmästaren Boyd Exell tog revansch efter torsdagens tredjeplats. Världsstjärnan, som hade bytt ut en av hästarna i fyrspannet till dagens tävling, var snabbast av alla.

-Det var en fantastisk atmosfär. Folk applåderade innan vi ens hade startat, säger vinnaren på presskonferensen.

Glenn Geerts slutade tvåa och Michael Brauchle trea. Belgaren startade med en relativt ny kvartett.

-Det är fantastiskt att se hur de utvecklats som grupp under denna korta tid, säger Glenn Geerts.

Tävlingarna körs över en bana bestående av maximalt två maratonhinder, en bro, en speedbox och åtta till tolv portar med koner med bollar på. Banan körs på tid och för varje boll som trillar ner blir det fyra straffsekunder. Snabbast vinner. Sveriges Fredrik Persson, som inte kört något världscupkval i år, startade utom tävlan som föråkare, så kallad ”guinea pig”.

RESULTAT

Sportkörning FEI Driving World Cup: 1) Boyd Exell, Australien, 0+0 straffpoäng, 135,80 sekunder 2) Glenn Geerts, Belgien, 0+0 straff, 144,39 sek 3) Michael Brauchle, Tyskland, 8+4 straff, 144,56 sek

Saab Top 10 Dressage igång – seger till världsettan

Publiken på Friends Arena bjöds på dressyr i absoluta världsklass när Saab Top 10-stjärnorna gjorde entré på Sweden International Horse Show. Världsettan Jessica Von Bredow-Werndl vann före världstvåan Cathrine Dufour. Patrik Kittel blev fyra.

På lördagen var det dags för det stjärnspäckade startfältet i Saab Top 10 Dressage att göra upp i en inledande Grand Prix. Ekipagen bjöd på en makalösa uppvisningar till publikens stora förtjusning.

Världens bästa ekipage slog till med vinst även idag. Tyska dressyrdrottningen och OS-guldmedaljören Jessica Von Bredow-Werndl och Tsf Dalera BB fick ihop 83,425 procent.

– Dalera var taggad och full av energi. Hon älskar att resa och tävla och blir lätt uttråkad när jag rider henne hemma, säger ryttaren som är glad över att vara tillbaka på SIHS och möta publiken:

– Det var första tävlingen inomhus sedan innan corona så Dalera är lite ovan, men hon vänjer sig snabbt. Det är en otroligt rolig tävling att rida på.

Ekipaget rider Grand Prix Kür på söndag till musik från filmen La La Land.

– Jag ser fram emot att rida küren, målet är hela tiden att göra det ännu bättre än vad vi gjort tidigare.

Världstvåan tvåa

Tvåa i resultatlistan och tvåa i världen är danska Cathrine Dufour. Tillsammans med Bohemian fick ekipaget ihop 79,196 procent.

– Det är fantastiskt att vara tillbaka på Friends Arena, jag har många fina minnen härifrån. Publiken är fantastisk och hejar på bra, säger hon.

På söndag rider ekipaget kür till musik från musikalen Les Misérables.

– Det ska bli kul att rida küren, men det är en galet bra startlista. Vi alla måste kämpa hårt!

”Fantastisk show”

På tredje plats hittar vi finska stigande stjärnan Henri Ruoste. Henri blev tillsammans med Kontestro DB en stor snackis under EM i Hagen då de, lite otippat, slog till med en sjätte plats både i Grand Prix och Grand Prix Kür i ett enormt starkt startfält.

– Sedan EM har vi inte gjort så mycket mer än att ta en välförtjänt vila. Det var väldigt roligt att vara tillbaka. Arenan och showen är fantastisk – det är en av de bästa, om inte den bästa tävlingen i världen, säger Henri Ruoste.

Patrik Kittel bästa svensk

Bästa svensk blev Patrik Kittel som slutade på fjärde plats med Touchdown på 76,957 procent.

– Det är första gången Touchdown tävlar här. Igår på träningen blev han skrämd, jag ville att han skulle känna sig trygg idag.

Ekipaget rider söndagens kür till musik från Billy Idol.

Även Therese Nilshagen och Dante Weltino OLD representerade Sverige. Hingsten var lite ofokuserad och gnäggade sig igenom skritten, något som visade sig i poängen som landade på 75,587 procent. Ekipaget slutade åtta.

Jennie Larsson och Zircoon Spring Flower slutade tia med 69,217 procent.

RESULTAT Saab Top 10 Dressage

Grand Prix: 1) Jessica Von Bredow-Werndl, Tyskland, Tsf Dalera BB, 83,425 % 2) Cathrine Dufour, Danmark, Bohemian, 79,196 % 3) Henri Ruoste, Finland, Kontestro DB, 77,152 %

Lövsta Future Challenge Dressage avgjort – dubbelseger till Lina Dolk

Fyra unga ryttare och fyra unga Grand Prix-hästar gjorde upp i den stora finalen på lördagen. Unga ryttaren Lina Dolk segrade återigen och Emma Jönsson och Gerion vann klassen för unga Grand Prix-hästar.

Den prestigefyllda finalen av Lövsta Future Challenge Dressage startade på fredagen under Sweden International Horse Show med en uppvärmningsklass. Segrade då gjorde U25-ryttaren Lina Dolk på Languedoc. När det var dags för den avslutande küren på lördagen stod ekipaget återigen högst upp på prispallen med fina 73,485 procent.

– Vi hade en liten miss i en travökning men jag hade en jättefin känsla och kunde rida som planerat. Jag är otroligt nöjd och älskar att rida på Friends Arena, det är superkul att vara här, säger ryttaren efter dubbelsegern.

Ekipaget har haft ett otroligt framgångsrikt år med bland annat U25-brons under EM tidigare i höst.

– Nu ska Languedoc få en välförtjänt semester och ta det lugnt över jul. Sedan får vi satsa på att rida här nästa år igen, säger hon och hyllar konceptet Lövsta Future Challenge:

– Det betyder massor och har utvecklat mig som ryttare otroligt mycket.

RESULTAT U25 KÜR

1) Lina Dolk/Languedoc, 73,485%

2) Elin Mattsson/Beckham, 73,015%

3) Victoria Karlsson/Cum Laude SVU, 70,810%

4) Hannah Rosendal/Beau-Amor, 63,900%

Gerion bäst bland de unga hästarna

Även fyra unga Grand Prix-hästar har kvalat till höstfinalen in genom fem deltävlingar under året. Ekipagen gjorde upp i en uppvärmningsklass på fredagen där Stefan Jansson och Zidney (SWB) segrade. Dessvärre blev det ingen fullträff för ekipaget på lördagsförmiddagen då finalen avgjordes i det nya Grand Prix-programmet för unga hästar.

Det var tuff konkurrens och väldigt jämt i resultatlistan. Segern gick slutligen till Emma Jönsson på Gerion med 69,395 procent.

– Vi var trea igår så det var superkul att få ta revansch i dag! Jag är verkligen jättenöjd, säger hon efter ritten.

Lövsta Future Challenge ger både unga ryttare och unga hästar en viktig erfarenhet, något Emma Jönsson uppskattar:

– Det betyder hur mycket som helst att få göra en så här stor tävling. Det är givande både för ryttare och hästar att få känna atmosfären inne på Friends Arena – man vill bara tillbaka igen och igen, skrattar hon.

Planerna framöver, efter en välbehövlig vila, är att fortsätta utveckla Gerion för att i framtiden kunna representera Sverige i de större klasserna.

RESULTAT Unga Grand Prix-hästar kur:

1) Emma Jönsson/Gerion, 69,395%

2) Maria von Essen/Invoice, 68,895%

3) Carl Hedin/Van der Veen, 68,105% 4) Stefan Jansson/Zidney, 67,947%

Springsteen kvällens vinnare – stolpe ut för Sverige 

Fredagens avslutande hoppklass på Sweden International Horse Show gick inte vägen för svensk del. Vann gjorde amerikanskan Jessica Springsteen. Peder Fredricson blev bästa svensk på sjunde plats. 

Under fredagskvällen avgjordes ytterligare en internationell hoppklass. Framför en taggad publik gjorde några av världens bästa ryttare upp i en 1,50-hoppning.  

Tio ryttare var felfria i grundomgången, varav fyra svenskar: Peder Fredricson, Rolf-Göran Bengtsson, Angelica Augustsson Zanotelli och Henrik von Eckermann. Dessvärre blev det inga felfria rundor för någon av dem. 

Den regerande Grand Prix-vinnaren från Sweden International Horse Show 2019, Jessica Springsteen, tog hand om segern i klassen tillsammans med Volage du Val Henry.  

– Jag är glad att vara tillbaka, det är en fantastisk show! I morgon blir det en lugn dag, sedan är det dags för Grand Prix på söndag, säger hon efter segern.

Andraplacerad blev OS-guldmedaljören Ben Maher från Storbritannien på hästen Ginger-Blue, en häst som tidigare reds av Jacob Hellström.  

Olivier Philippaerts från Belgien blev trea tillsammans med Miro. 

Peder bästa svensk 

Peder var bästa svensk på sjunde plats med fyra fel i omhoppningen.
– Jag kan ju inte vara stolt över att vara bästa svensk på sjunde plats, det är för dåligt, säger Peder och skrattar.
Kompisen Fredrik Jönsson som står bredvid påminner:
– Fast att vara bästa svensk är inte så lätt nuförtiden.
– Nej det har du helt rätt i! konstaterar Peder och gör en segergest.  

På lördag går den fjärde hoppklassen för veckan över 1,40-hinder.  

RESULTAT  

1,50-hoppning med omhoppning: 1) Jessica Springsteen, USA, Volage du Val Henry, 0+0 fel, 45,36 sek 2) Ben Maher, England, Ginger-Blue, 0+0, 45,40 3) Olivier Philippaerts, Belgien, Miro, 0+0, 45,90 7) Peder Fredricson, Sverige, Hansson WL, 0+4, 43,87 8) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Ermindo W, 0+4, 47,04 9) Angelica Augustsson Zanotelli, Sverige, Kalinka van de Nachtegaele, 0+4, 48,47 10) Henrik von Eckermann, Sverige, Glamour Girl, 0+16, 60,92 12) Stephanie Holmén, Sverige, Flip’s Little Sparrow, 4, 77,88 

Dansk storseger i World Cup Icelandic horses

Islandshästarna stal showen på Sweden International Horse Show under fredagskvällen när finalen i World Cup Icelandic horses tölt avgjordes. Segern gick till danska Sys Pilegaard som fick makalösa poäng i det avslutande momentet.

Islandshästryttarna har under året samlat poäng vid världscupkvaltävlingar runt om i Europa. De åtta bästa fick inbjudan till den prestigefyllda finalen på Friends Arena.

Sverige, Danmark och Norge fanns representerade i inledningsklassen på torsdagen. I fartfyllda program gjorde ekipagen upp i töltgrenen T1. Danska Sys Pilegaard och Abel frá Tyrevoldsdal segrade, andraplatsen gick till Sverige och Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg som slutade trea.

Seger till Danmark

På fredagen gjorde alla åtta ekipage upp i två semifinaler där fyra ryttare tog sig vidare till den stora finalen: Sys Pilegaard från Danmark, Jamila Berg Dibi, Kristján Magnússon och Vignir Jonasson representerade Sverige.

De tre svenska ekipagen gjorde sitt bästa men ingen kunde rå på danska Sys Pilegaard och Abel frá Tyrevoldsdal som tog hem den prestigefyllda World Cup-segern. Ekipaget fick fantastiskt fina poäng: 9,444. I det avslutande momentet fick de ihop makalösa 10 poäng från tre av fyra domare.

– Det är första gången jag är här och det har varit en väldigt trevlig upplevelse! Jag är mycket nöjd, säger Sys Pilegaard efter segern.

Abel frá Tyrevoldsdal är tio år gammal och uppfödd i Danmark. Ekipaget har tränat tillsammans under tre år och vunnit bland annat både Danska och Tyska Mästerskapen.

– Nu ska vi hem och ha lite paus sen är målet Nordiska Mästerskapen nästa år och sedan VM, säger Sys Pilegaard.

Kristján Magnússon bästa svensk

Regerande Svenska Mästaren från i somras Kristján Magnússon och Óskar från Lindeberg blev bästa svensk med 8,500 poäng på andra plats.

– Det är alltid lika roligt att vara här, det finns ingen annan tävling i världen som liknar SIHS! Jag vill komma hit och tävla varje år och det är en ära varje gång man får möjligheten, säger ryttaren och beskriver en fantastisk stämning att rida inne på Friends Arena:

– Trycket i arenan gör väldigt mycket, det är svårt att förklara. Det är en häftig känsla!

Kristján Magnússon  menar att intresset för islandshästar hela tiden ökar, vilket inte minst märks under Sweden International Horse Show.

– Sporten har fått ett enormt uppsving, islandshästvärlden är verkligen på väg framåt, säger ryttaren som också satsar på att rida Nordiska Mästerskapen nästa år.

Stort publikstöd

Jamila Berg Dibi och Toppur frá Auðsholtshjáleigu slutade trea med 8,278 poäng. Det märktes tydligt att ekipaget hade stort stöd från publiken, vilket ryttaren märkte av.

– Det är alltid speciellt att rida här, det är helt fantastiskt, säger hon.

Även Jamila Berg Dibi satsar på Nordiska Mästerskapen nästa år – men först blir det lite välbehövlig vila.

– Jag lovade Toppur att om han gjorde finalen bra så skulle han få två månaders vila – och det ska han få. Vi har haft en lång säsong.

Fyra blev Vignir Jonasson och Viking från Österåker med 7,778 poäng. Här hittar du fullständiga resultatlistor.

Lövsta Future Challenge igång – Lina Dolk U25-segrare

Fyra unga ryttare och fyra unga Grand Prix-hästar har kvalat in till höstfinalen av Lövsta Future Challenge på Sweden International Horse Show. Uppvärmningsklassen avgjordes på fredagen.

Under torsdag och fredag är det dags för den prestigefyllda tvådagarsfinalen av Lövsta Future Challenge Dressage. Fyra unga ryttare har kvalat in till Friends Arena och uppvärmningsklassen, en Grand Prix, avgjordes på fredagen.

Segrade gjorde U25-bronstagaren under EM Lina Dolk på Languedoc med 69,000 procent. På lördag förmiddag är det dags för ekipagen att göra upp i en Grand Prix Kür.

RESULTAT U25

1) Lina Dolk/Languedoc, 69,000%

2) Elin Mattsson/Beckham, 68,975%

3) Victoria Karlsson/Cum Laude SVU, 66,820%

4) Hannah Rosendal/Beau-Amor, 62,000%

Även fyra unga Grand Prix-hästar har kvalat till höstfinalen in genom fem tävlingar under året. Ekipagen gjorde upp i en Intermédiaire II där Stefan Jansson och Zidney (SWB) segrade på 68,853 procent. På lördag förmiddag avgörs finalen, då rids det nya Grand Prix-programmet för unga hästar.

RESULTAT Unga Grand Prix-hästar:

1) Stefan Jansson/Zidney, 68,853%

2) Carl Hedin/Van der Veen, 68,294%

3) Emma Jönsson/Gerion, 67,029%

4) Maria von Essen/Invoice, 62,747%

Sverige startade starkt i hoppningen – seger till Peder

Det var ett starkt internationellt startfält som gjorde upp i den första stora hoppklassen under Sweden International Horse Show. Svenskarna levde upp till de höga förväntningarna och tog de fyra första placeringarna.

Under helgen gör de internationella hoppryttarna upp i sex klasser under tävlingarna på Friends Arena. Första klassen var en 1,40-hoppning på torsdagen där 14 ekipage kom till start. Publiken bjöds på hoppning i absoluta världsklass då hela Sveriges OS-guldlag fanns med i startlistan, tillsammans med toppnamn som bland annat Jessica Springsteen, Scott Brash och Marlon Modolo Zanotelli.

Det såg länge ut som att första ekipaget i startfältet, Stephanie Holmén och Comete Saint Just, skulle ta hem segern. Men näst sist ut var världsettan Peder Fredricson som tillsammans med H&M Crusader Ice levererade en felfri och snabb ritt som räckte hela vägen till seger! Både Angelica Augustsson Zanotelli och Rolf-Göran Bengtsson visade fin form och slutade på tredje respektive fjärde plats.

Under helgen rids ytterligare hoppklasser, på söndagskvällen gör de upp i den avslutande och allra mest utmanande klassen – Sweden H&M Grand Prix.

RESULTAT

1,40-hopping med omhoppning: 1) Peder Fredricson, Sverige, H&M Crusader Ice, 0+0 fel, 29,84 sek 2) Stephanie Holmén, Sverige, Comete Saint Just, 0+0, 31,46 3) Angelica Augustsson Zanotelli, Sverige, Nintender Star, 0+0, 32,44 4) Rolf-Göran Bengtsson, Sverige, Ermindo W. 34,22 7) Malin Baryard Johnsson, Sverige, Harley Davidson, 0+0, 40,65 11) Evelina Tovek, Sverige, Cortina 212, 0+4, 31,67

Michael Brauchle vinner SIHS första sportkörningsklass

Det var full fart när världens bästa kuskar på torsdagen körde en uppvärmningsklass inför helgens världscuptävling på Sweden International Horse Show.

Tyske kusken Michael Brauchle var ensam felfri i första omgången, och gick till omkörning tillsammans med tyskan Mareike Harm och Boyd Exell från Australien. Regerande världsmästaren Boyd Exell körde i en rasande fart men hade ner två bollar i omkörningen med dyra tidstillägg. Klassen slutade med dubbelt tyskt i topp med Michael Brauchle som vinnare, Mareike Harm på andra plats och Boyd Exell trea.

Det blir mer fyrspann redan på lördag när det är dags för sportkörningens inomhusserie FEI Driving World Cup. Sveriges Fredrik Persson, som inte kört något världscupkval i år, startar utom tävlan som föråkare, så kallad ”guinea pig”.

Tävlingarna körs över en bana bestående av maximalt två maratonhinder, en bro, en speedbox och åtta till tolv portar med koner med bollar på. Banan körs på tid och för varje boll som trillar ner blir det fyra straffsekunder. Snabbast vinner.

RESULTAT

Sportkörning World Cup Opening competition (FWC): 1) Michael Brauchle, Tyskland, 0+4 fel, 273,41 2) Mareike Harm, Tyskland, 4+0 fel, 282,61